Sve:a var stolta medverkande i Folkteaterns uppsättning “Vad som hände efter att Nora lämnat sin man” av nobelpristagaren Elfride Jelinek och i regi av Melanie Mederlind.

En utmanande erfarenhet som vi med glädje tog oss an! I föreställningen spelar Sve:a ett kollektiv av fabriksarbeterskor som färgar berättelsen med hjälp av Verdi.

Foto: Patrik Gunnar Helin

Såhär beskriver Folkteatern föreställningen:

Ett lekfullt politiskt drama om pengarnas makt över kärleken.

Nora lämnar man och barn, och tar jobb på en fabrik i tron om att hon genom arbete ska frigöra sig. M

en livet som fabriksarbetare blir inte som Nora tänkt sig, och snart längtar hon tillbaka till den ekonomiska tryggheten i äktenskapet.

Vad som hände efter att Nora lämnat sin man är Elfriede Jelineks fria fortsättning på Henrik Ibsens klassiska pjäs Ett dockhem och tar vid där Ibsens slutar. Det är Jelineks första teaterpjäs, som hade urpremiär 1979, exakt hundra år efter Ett dockhem. Hon har placerat handlingen i 1920-talets Tyskland, ett land i ekonomisk kris och med en gryende nationalsocialism. På Folkteatern förstärks iscensättningen av en damkör som lustfyllt tar sig an Verdi.

”Jag har aldrig låtit minsta tvivel råda om var mina sympatier finns. De finns hos samhällets mest förtryckta.”  E. Jelinek

Sagt i pressen om föreställningen:

“Att förvandla fabriksarbeterskornas talpartier till opera – Verdi vackert framförd av vokalensemblen Svea – är briljant och lyfter just fram textens musikalitet.”

– Ylva Lagercrantz Spindler, Svenska Dagbladet

“Den kollektiva kören axlar kanske den viktigaste rollen i föreställningen och är en fin kontrast till Jelineks övriga ensamkörer.”

– Isa Andersson, Expressen

“Vokalensemblen Sve:a gör en finfin insats. Både med sin närvaro och aktiva talkörer, men allra mest med sången i de av Jelinek inskrivna Verdistyckena bidrar de åtta kvinnorna till förhöjningen.”

– Lis Hellström Sveningson, GöteborgsPosten

“Handlingen utspelas till största delen i ett stor omklädningsrum, där kören Sve:a sjunger och biträder i spelet som arbetare. Minnesvärd är scenen där de krypande och svepande med skurtrasor över golvet sjunger Fångarnas kör. (…) Lysande teater, teater för vår tid.”

– Christian Swalander, Borås Tidning

“Sve:a bär en stor del av föreställningen i berättande talkörer och gemensamma ståndpunkter, hur allt ”är” och ska vara. Och i operastycken som ger rysningar.”

– Maria Wallin, Social Politik

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>